Zo werkt halotherapie

Halotherapie wordt gegeven in een speciale ruimte waar de muren, het plafond en de vloer zijn bedekt met steenzout. Daarnaast wordt in de ruimte droge aerosol van natuurlijk steenzout geproduceerd door een nebulisator: de halogenerator. Deze vernevelaar voert vanuit een aangrenzende ruimte een constante stroom van schone, droge, zouthoudende lucht aan die is voorzien van negatief geladen deeltjes sodiumchloride. De atmosfeer benadert daardoor heel sterk het natuurlijk microklimaat van de zoutgrotten.
De halogenerator bevat een microprocessor waarmee de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de concentratie van aerosol in de zoutkamer wordt gemonitord en geregeld.

De deeltjesgrootte van het zout in de kamer is gelijk aan die in natuurlijke zoutgrotten, namelijk 1 tot 5 micron. De inadembare deeltjes dringen door in de bronchiale boom van de longen en stimuleren de beschermingsmechanismen van de luchtwegen. Dit verhoogt de resistentie van bronchiaal slijm tegen infecties en heeft een gerichte werking op de probleemgebieden.

De effecten van halotherapie zijn bestudeerd bij patiënten met acute en chronische longziekten en personen met een risico op aandoeningen van de luchtwegen. Gedetailleerde klinische studies laten zien dat halotherapie de beschermingsmechanismen van de luchtwegen stimuleert.

Halotherapie helpt ook bij allergie en verkoudheid omdat het de bronchiale processen verbetert. Regelmatig bezoek aan de zoutkamer vermindert de kans op verkoudheid en de verschijnselen van astma en bronchitis nemen af. Dat komt omdat halotherapie de immunoglobulinen in het bloed normaliseren. Immunoglobulinen zijn antistoffen die bacteriën en virussen in onze lichaam onschadelijk maken.

Het is ook gebleken dat halotherapie een positief effect heeft op de huid van patiënten met eczeem, acne en psoriasis. Omdat de zoutkamers van Saltium vrij van bacteriën, allergenen en verontreinigende stoffen zijn, verbetert dit de afweermechanismen van het lichaam. Dat heeft een positief effect op het hart en op het neurologische- en immuunsysteem, en werkt revitaliserend. Zout normaliseert de pH-balans en de microflora van de huid en versterkt de beschermende natuurlijke barrière van de huid. Het huid herstelt zich sneller.

Artsen in verschillende halotherapiecentra zijn positief over de resultaten van deze therapievorm en de bijna volledige afwezigheid van contra-indicaties en bijwerkingen. De patiënten ervaren de halotherapiesessies als ‘heilzaam’, ‘helend’ en ‘weldadig’.