Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veel gestelde vragen beantwoord. Mocht u na het lezen van deze pagina toch nog een vraag heeft, neem dan gerust contact met ons op. Onze contactgegevens kunt u op onze Contact pagina vinden.

WAT IS HALOTHERAPIE?

Halotherapie is een therapeutische methode gebaseerd op speleotherapie: langdurige blootstelling aan het specifieke microklimaat van zoutmijnen en -grotten. Veel landen, waaronder Oostenrijk, Armenië, Wit-Rusland, Bulgarije, Georgië, Duitsland, Hongarije, Kirgizië, Roemenië, Rusland, Polen, Slovenië en Oekraïne hebben speleotherapie-klinieken. Zout aerosol speelt een belangrijke rol in de behandeling van gezondheidsproblemen, en wordt gebruikt voor patiënten met aandoeningen van de huid en van de luchtwegen.

Hoe werkt halotherapie?

In een zoutkamer zorgt state-of-the-art technologie voor een gecontroleerd therapeutisch microklimaat. De lucht is geïoniseerd en verzadigd met een natuurlijke stof, het is een lage concentratie van verspreid aerosol NaCl (of zout). De therapeutische parameters (zoals concentratie, dimensies, en de snelheid van de zout-aerosol deeltjes en andere corrigerende factoren) zijn aangepast door medische professionals volgens de individuele behoeften van de patiënten. Deze curatieve parameters zijn vooraf ingesteld, en vervolgens gecontroleerd en op peil gehouden door een microprocessor.

Heeft halotherapie (microklimaat droge zoute aërosol behandeling) voordelen ten opzichte van de oorspronkelijke zoutmijnen?

In tegenstelling tot de zoutmijnen-kliniek, is bij halotherapie (microklimaat aërosol behandeling) het milieu, de concentratie van zout in de lucht, de vochtigheid en de temperatuurbereik te beïnvloeden.

Waarom zou ik halotherapie overwegen?

Moderne geneesmiddelen bieden effectieve verlichting van chronische ziekten, maar hebben vaak bijwerkingen. En soms neemt het effect na een herhaald of langdurig gebruik af. Een continu medicamenteuze therapie is gekoppeld aan de mogelijke ontwikkeling van allergische of toxische reacties, en aan de ontwikkeling van een antibiotica intolerantie van micro-organismen, de mogelijke verspreiding van dysbiose en andere bijwerkingen.

WELKE RESULTATEN KAN IK VAN HALOTHERAPIE VERWACHTEN?

De zoute lucht reinigt de luchtwegen, doodt de bacteriën, schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking. De groei van nieuwe bacteriën wordt door de zoute deeltjes vertraagd.

Na enkele behandelingen in een van onze zoutkamers kunt u weer normaal ademen en wordt u minder benauwd. Verschijnselen zoals tranende ogen, niezen en jeuk nemen merkbaar af. De kans op het terugkomen van infecties (bijvoorbeeld oorziektes) wordt sterk verminderd.

Regelmatig bezoek aan de zoutkamer verbetert de longfunctie.

De giftige stoffen die in de longen van een roker zijn opgehoopt, worden sneller verwijderd met behulp van halotherapie.

Artsen hebben geconstateerd dat duizenden patiënten met behulp van methode succesvol zijn behandeld. Na het ondergaan van halotherapie konden zij gemakkelijker ademhalen, en hun symptomen zoals niezen, hoesten en kortademigheid namen af. De meeste patiënten voelden al na een paar dagen na de behandeling een positief resultaat en konden toe met minder medicijnen.

HEEFT ZOUTTHERAPIE SCHADELIJKE BIJWERKINGEN?

Nauwelijks. Halotherapie of zouttherapie is een complementaire natuurlijke behandeling.

Een speciale generator met sensor zorgt ervoor dat de zoutconcentratie op peil blijft. 100% natuurlijk, zout-gebaseerde omgeving, zorgt voor steriele en schone omstandigheden.

WANNEER MOET IK ZOUTTHERAPIE VERMIJDEN?

Lees aub aandachtig onze pagina ‘Toepassingen: Voor wie niet’ en neem aub contact op met een van onze medewerkers en/of uw arts bij twijfel of halotherapie wel of niet goed is voor u.

MOET IK DE TRADITIONELE MEDICIJNEN NIET GEBRUIKEN ALS IK HALOTHERAPIE ONDERGA?

Nee.

Het bezoek aan de zoutkamer biedt geen vervanging van reguliere gezondheidszorg, maar het kan er wel een aanvulling of ondersteuning van zijn. Sommige patiënten ervaren minder afhankelijkheid van het medicijngebruik bij een regelmatig bezoek aan de zoutkamer. Toch is het raadzaam om het advies van uw arts altijd te volgen.

Helpt de behandeling bij ademhalings- en huidproblemen?

Halotherapie helpt bij: :

 • chronische bronchitis, sinusitis
 • kortademigheid, benauwdheid
 • hoest (met name ‘s nachts of na het sporten)
 • verstopte neus, piepende ademhaling
 • verkoudheid en ademhalingsallergieën
 • mucosal oedeem
 • bronchitis, adenoïden, rhinitis, tonsillitis
 • faryngitis, longontsteking na acute fase
 • bronchiectatic ziekte, infecties van de luchtwegen
 • influenza, rhinosinusopathy
 • rokershoest (secundaire rook gerelateerde symptomen)
 • acute aandoeningen van de luchtwegen
 • multi-chemische gevoeligheid syndroom
 • allergieën voor industriële en huishoudelijke verontreinigende stoffen
 • eczeem, psoriasis en Neurodermitis

IS ZOUTTHERAPIE AAN TE BEVELEN VOOR KINDEREN?

Zouttherapie is 100% natuurlijk, veilig en medicijnvrij. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zes maanden. Kinderen reageren zeer snel effectief  op de zouttherapie. In landen waar halotherapie wordt beoefend in de reguliere geneeskunde, raden artsen ouders deze natuurlijke remedie aan. Lees meer op onze kinder pagina .

WAAROM IS HET BETER OM VOOR EEN INTEGRALE AANPAK DOOR EEN ZOWEL EEN MEDISCHE ALS EEN HOLISTISCHE GETRAINDE BEHANDELAAR TE KIEZEN?

De termen “integrale” of “geïntegreerde geneeskunde” duiden op combinaties van conventionele en alternatieve medische behandelingen waarbij de werking wetenschappelijk is bewezen. Dergelijke praktijken worden door artsen beschouwd als de beste voorbeelden van complementaire geneeskunde.

Een patiënt krijgt meestal eerst gericht advies van een medische arts en als de therapie niet helpt, benadert hij/zij een holistische therapeut, of soms beide tegelijk. De medische arts en de holistische therapeut werken meestal afzonderlijk, ieder in zijn/haar toepassingsgebied van de praktijk. In de meeste gevallen hebben ze een beperkte expertise op het vakgebied van de andere behandelaar.

Onze holistische therapeuten zijn medisch en holistisch geschoold en ervaren. Zij zijn in staat om veilig en efficiënt een geïntegreerde behandelingsplan te ontwikkelen, met daarin zowel onderdelen van de conventionele als van de natuurlijke geneeskunde. Met de integratieve aanpak wordt een maximaal voordeel behaald.

Hoe ziet de behandelkamer eruit?

Het microklimaat in de zoutkamer is vergelijkbaar met een ondergrondse zoutmijn. De muren en vloeren van de halo-kamer zijn bedekt met een laag zout, Er wordt droge zoutaerosol (NaCl) in de therapieruimte geblazen waardoor een curatieve omgeving ontstaat die identiek is aan het microklimaat van zoutgrotten.

MOET IK SPECIALE KLEDING DRAGEN TIJDENS EEN BEHANDELING?

U hoeft geen speciale kleding te dragen, maar makkelijke kleding is raadzaam. Houd er rekening mee dat u niet op uw schoenen de zoutkamer in mag, slippers of dikke sokken zijn aan te bevelen.

Welke eisen / normen worden er aan halotherapie gesteld?

De medische faciliteit moet voorzien zijn van:
Goede technologie:

 • Apparatuur-Halogenerator (droge zout aërosol generator) met mogelijkheid voor het beheren van zowel de aërosol concentratie en inhaleerbare deeltjesgrootte tijdens de halotherapiesessie;
 • Juiste ontwerp van de kliniek de andere ruimten. Systemen voor de verwarming, ventilatie en bevochtiging van de halotherapie praktijk (behandelkamer, air lock, technische ruimte);
 • Grootte van de behandelkamer moet in overeenstemming zijn met de output van de halogenerator.

Gebruik van de juiste stof:

 • Voor het genereren van droge zout aerosol moet onbehandelde natriumchloride worden gebruikt.

Welke zoutsoort wordt tijdens de halotherapie-behandelingen gebruikt?

Volgens de normen voor halotherapie moet onbehandelde natriumchloride worden gebruikt om droge zout aerosol te genereren.
Sommige klinieken gebruiken verschillende soorten zout zoals: Himalaya, Dode Zee, enz. voor het genereren van zout aerosol, omdat de mineralen van deze zouten gunstig zouden zijn.
Tijdens de inademing van zoutdeeltjes is het onmogelijk om de juiste hoeveelheid geïnhaleerde mineralen te voorspellen aangezien het aantal mineralen in de zoutkristallen niet constant is. Verder is het zo dat veel van die soorten zouten klei, modder, bodem en andere verontreinigde stoffen bevatten. Inademen van onzuiverheden kan allergische reacties en andere bijwerkingen veroorzaken.
Als een patiënt bepaalde mineralen nodig heeft, is het mogelijk een betere optie om een farmaceutisch zout te gebruiken, met bekende stof, en een juiste zuiverheid en dosering.
Alleen onbehandeld natriumchloride is klinisch bewezen voor inademing en gebruik bij halotherapie-behandelingen. Het gebruik van andere zouten wordt beschouwd als experimenteel en kan verschillende bijwerkingen veroorzaken.
Reclame voor gebruik van een andere zoutsoort dan onbehandeld natriumchloride voor halotherapie kan gezien worden als een rode vlag. Dat bedrijf werkt niet volgens de vastgestelde normen van halotherapie.

Wat zeggen medische professionals over halotherapie?

Halotherapie vertegenwoordigt een nieuwe trend in de aërosol geneeskunde. Het bevat twee methoden: halotherapie en halo-inhalatie. Er zijn klinische redenen voor de toepassing van halo-aerosoltherapie voor preventie, behandeling en revalidatie van patiënten met aandoeningen van de luchtwegen.
Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult 2000 Jan-Feb; (1): 21-4
[De wetenschappelijke goedkeuring en de vooruitzichten voor het praktische gebruik van halo-aerosoltherapie]
Halotherapy bleek een zeer effectieve methode te zijn in een complexe sanatoriumbehandeling van patiënten met chronische bronchitis. Voen Med Zh 1999 Jun; 320 (6): 34-7, 96
[Halotherapy in de gecombineerde behandeling van chronische bronchitis-patiënten]
Halotherapie verbeterde de klinische staat van de meeste patiënten.
J Aerosol Med 1995 val; 8) 3): 221-32
Halotherapie wordt ingezet voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen.
Pavlov nationale medische universiteit van Sint-Petersburg, Rusland.
Een natuurlijk speleotherapie gegeven aan kinderen met bronchiale astma bijgedragen tot normalisering van vrije radicalen oxidatie en heroprichting van moleculaire structuur in rode celmembranen.
Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult 2001 Jul-Aug; (4): 17-8
[Studie van moleculaire schade in bronchiale astma en cerebrovasculaire aandoeningen in de loop van rehabilitatie]
Medische deskundigen merkten op: “De halokamer werkt zelfs beter dan een kliniek in een natuurlijke grot. Het heeft alle voordelen zonder het niveau van straling en radongas in natuurlijke grotten.”
Speleo- en halotherapie zijn al langer dan vijftig jaar medisch erkend voor de behandeling van de ademhalingsproblemen.Het wordt gebruikt voor bronchiale aandoeningen zoals chronische bronchitis, bronchiëctasie, sinusitis, faryngitis, tonsilitis, psoriasis, atopische dermatitis, seborroe en andere ziekten.
De behandeling wordt ook aanbevolen voor patiënten die last hebben van kortademigheid, benauwdheid, hoesten (met name ‘s nachts of na het sporten), mucosal oedeem, slijmophopingen, piepende ademhaling en andere aandoeningen van de luchtwegen zoals rhinitis, sinusitis, tonsillitis en faryngitis. Natuurlijk is het ook goed voor mensen die vaak verkoudheid zijn en een allergie hebben. Rokers hebben ook baat bij halotherapie.

Tijdens het Pediatric Wereldcongres in Jeruzalem in juli 1997 werden de resultaten van speleotherapie gepresenteerd als een curatieve methode voor chronische en allergische ziekten van de ademhalingsorganen.

WAT KOST HALOTHERAPIE?

Wij willen deze bijzondere therapievorm beschikbaar stellen voor elk budget.

Wij hebben normaal tarief en verschillende korting tarieven.
Er zijn verschillende pakketten beschikbaar.
Vraag in de kliniek naar de details en naar de voorwaarden.
Wij accepteren PIN, bank overboeking en contant geld.