Verhaal van Irina

Saltium Halotherapie balie ir1

Tien jaar geleden, tijdens het hardlopen, werd ik opeens zeer benauwd. Ik kon geen stap meer zetten en bleef alleen maar hoesten en naar lucht happen. Ik schrok heel erg en ging naar de dokter.
De diagnose was vrij snel gesteld: astma. De longarts zei dat ik vanaf dat moment medicijnen moest gebruiken en ik kreeg meteen drie verschillende pufjes voorgeschreven. Eén voor elke ochtend en avond, één als het tussendoor minder ging of als ik ging sporten, een derde in het geval van een ernstig aanval.
Drie maanden later kreeg mijn toen 5-jarige zoon precies hetzelfde.
Eerst dacht ik dat wij deze hormonale medicatie zouden moeten gebruiken om de astma alleen onder controle te krijgen, maar het bleek dat het levenslang is, o.a. voor preventieve doeleinden.
Vanaf dat moment gebruikten we jarenlang beiden dezelfde medicijnen; elke 4-5 maanden controles en longfuncties. Afhankelijk van het jaargetijde ging het wat beter of slechter. In het voorjaar en de zomer heel veel last van allergieën, hooikoorts en huidprobleempjes naast astma. In het najaar en de winter vaak verkoudheid, verstopte neus en bronchitis.

Een paar jaar later ging mijn zoon serieus sporten: voetballen en karate. Tijdens zijn trainingen viel het mij op dat hij bijna elke halfuur moest puffen, want er was niet genoeg lucht! Dat vond ik heel zorgelijk en ging goed alle bijsluiters van pufjes en zalfjes lezen. Wat een lange lijst van bijwerkingen, risico’s en zijeffecten! Daar schrok ik van.
Ik ging meteen op zoek naar de alternatieve natuurlijke behandelmethodes van astma.
Na de lange zoektocht, veel lezen, het praten en raadplegen van verschillende specialisten en lotgenoten, kwam ik bij speleotherapie terecht, die de helende werking van zoutmijnen en zoutgrotten toepast bij de behandeling van ademhalingsstoornissen en huidproblemen.
De lucht van een zoutgrot zou genezend zijn bij de ademhalingsproblemen, dus ook bij astma. Wij zijn diezelfde zomer naar Hongarije afgereisd waar we een aantal weken in Tapolca verbleven. Daar hebben we iedere dag gebruikt gemaakt van een natuurlijke zoutgrot.
Wat een verschil! Mijn zoontje en ikzelf hoefden na een paar dagen minder te puffen, ook tijdens intensief sporten.

Vervolgens bleef ons zoontje nog twee weken in een sportkamp waar hij elke dag 3 keer trainde met het Hongaarse top karate team en het is bijna zonder te puffen verlopen.

Toen dacht ik: dit is onze kans. Wij kunnen onze astma onder controle krijgen en het medicijngebruik in ieder geval flink verminderen.
Helaas hebben wij geen natuurlijke zoutgrotten in Nederland en afreizen naar het buitenland een of twee keer per jaar is niet voldoende.
Gelukkig is het door de ontwikkelingen van techniek mogelijk om een microklimaat van een ondergrondse zoutgrot na te bootsen in een “gewone” ruimte – dat heeft naam ‘gecontroleerde halotherapie’.
Ik heb heel veel informatie verzameld en vervolgens veel gereisd binnen en buiten de EU, kennis en contacten gelegd met de verschillende vooruitstrevende producenten van apparatuur en van Halotherapie centra in de EU, Oost Europa en de USA.

Na mijn zoektocht besloot ik te starten met ons Saltium halotherapiecentrum.
Ik kan zeggen dat halotherapie ons leven heeft veranderd. Mijn zoon en ik zijn allebei ontslagen vanuit het ziekenhuis en staan niet meer onder toezicht van de longartsen. Natuurlijk, astma gaat niet weg, er is helaas een levenslange diagnose, maar wij hebben het volledig onder controle en gebruiken helemaal geen pufjes meer, al langer dan een jaar. Mijn zoon, die altijd kleiner dan zijn leeftijdgenootjes was, is in twee jaar tijd 20 cm gegroeid, heeft 15 kg spieren erbij gekregen en werd twee keer Nederlandse karate kampioen.
Ik sport zelf 4-5 keer per week. Wij hebben geen last meer van hooikorts, allergieën en vermoeidheid die wij vroeger tussen april en oktober hadden en wij worden nauwelijks verkouden ‘s winters.

Helaas wordt halotherapie op dit moment niet breed door artsen in Nederland herkend. Maar wij werken er hard aan om huisartsen en anderen in de gezondheidssector bekend te maken met halotherapie.
Volwassenen en kinderen met huid- en longaandoeningen kunnen er veel baat bij hebben! Ook mensen met adhd en burn-out komen helemaal tot rust in onze rustgevende zoutkamers. We bieden een bijzondere omgeving voor yogasessies en vergaderingen en willen helpen de kwaliteit van het leven van mensen op een natuurlijk manier te verhogen.
Komt u zelf een keer kijken in ons centrum? U bent van harte welkom!

beny_foto2