Alternatieve behandeling Psoriasis

Dermatitis en Eczeem

Dermatitis betekent ‘ontsteking van de huid’. Het is een term waarbinnen vele verschillende aandoeningen vallen. Sommige vormen van dermatitis zijn acuut, wat betekent dat de symptomen plotseling op komen zetten en zich snel ontwikkelen. Andere vormen zijn chronisch. De aangedane plek is dan al langer geïrriteerd en de klachten blijven ook langer bestaan. Enkele voorbeelden van aandoeningen die onder de noemer dermatitis vallen zijn:

 • Eczeem. Dit is een oppervlakkige ontsteking van de huid. Er bestaan vele verschillende vormen van eczeem.
 • Ringworm. Anders dan de naam doet vermoeden, wordt deze aandoening veroorzaakt door een schimmel.
 • Dermatitis perioralis (clownseczeem). Bij deze aandoening is de huid rondom de mond aangedaan. Door de rode uitslag lijkt het net alsof je een clownsmond hebt. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het veelvuldige gebruik van (hormoon)crèmes, lippenstiften en stiften tegen lipkloven die de poriën van de huid afsluiten.
 • Dermatitis herpetiformis. Een vrij zeldzame vorm van dermatitis die vaak in verband wordt gebracht met glutenintolerantie (coeliakie).

Symptomen van dermatitis en eczeem

Algemene symptomen van dermatitis:

 • Roodheid van de aangedane huid;
 • Jeuk;
 • Bultjes, blaasjes of schilferingen op de huid;

Bij eczeem krijgt u wellicht te maken met een of meerdere van de volgende symptomen:

 • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid. Deze komen met name voor op je handen, orenvoeten en benen (droog eczeem);
 • Kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem);
 • Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Vooral bij eczeem bij kinderen leidt dit regelmatig tot infecties;
 • Infecties die ontstaan door het krabben;
 • Blaren door acute verergering van het eczeem.
Typical localization of eczema on the skin of child
Skin showing changes due to dermatitis. labeled

Behandeling van dermatitis en eczeem met medicijnen

De behandeling is afhankelijk van de vorm dermatitis die je hebt. Het is altijd verstandig contact met je huisarts opnemen om te kijken welke soort van dermatitis u hebt en welke behandelmethodes mogelijk zijn.

Eczeem kunt u bijvoorbeeld behandelen met geneesmiddelen op twee manieren:

 • Lokale therapie;
 • Systematische therapie.

Bij de lokale therapie kan je huid behandeld worden met zalf of eczeem crème. Hierin zitten meestal vettige stoffen zoals vaseline, gecombineerd met werkzame stoffen zoals hormonen (corticosteroïden) of teer.

Wanneer er gekozen wordt voor systemische therapie, krijg je tabletten voorgeschreven. Daarnaast kan er een medicijn worden gegeven tegen de jeuk.

Wat kun je zelf doen

Bij alle vormen van dermatitis en eczeem is het advies om niet te krabben aan de aangedane plekken, hoe erg het ook jeukt. Met krabben kun je het alleen maar erger maken. Ook is het verstandig om eventuele blaren of blaasjes intact te laten om littekens te voorkomen en om de blaasjes te helpen bij het herstel.
Het is belangrijk om irriterende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan stoffen als verf of afbijtmiddelen, maar ook aan het ‘onschuldige’ water en zeep: veelvuldig wassen droogt je huid ook uit en is niet bevorderlijk voor het voorkomen van eczeem.
Ook is het advies niet te heet te douchen of badderen en terugvettende bad en/of douche oliën te gebruiken.

Bij Saltium Halotherapie Amstelveen kunt u 100% natuurlijke zeep kopen.
De zeep is gemaakt in Griekenland (Kreta) van 85% zuivere olijfolie en komt rechtstreeks van een betrouwbare Griekse boer.
Ons olijfzeepje heeft geen toevoegingen, zoals geur- of kleurstoffen, en is juist daarom geschikt voor mensen met allergieën en huid problemen. Gebruik deze zeep voor je handen, gezicht, lichaam en in plaats van shampoo. Binnen een paar dagen merkt u verschil.
Gewicht: 100 gram, prijs slechts 2,50 euro! Een aanrader!

Halotherapie – alternatieve behandeling voor dermatitis en eczeem

Door halotherapie sessie te volgen kunt u beter uw dermatitis en eczeem onder controle houden. Na een aantal sessies heeft u al minder last van plekjes, ze worden minder gevoelig en minder zichtbaar.  Zout dood bacteriën en schimmels. Hierrdoor wordt uw huid schoner en wordt het veel ‘rustiger’.

Wij zien in onze praktijk klanten met zeer verschillende huid problemen. Het aantal sessies en de frequentie verschilt per geval. Het is raadzaam in ieder geval een kuur van minimaal 10 behandelingen te doen van 2, maar nog beter 3, keer per week. Tijdens kuur kunt u bijhouden wat de voortgang is. Vervolgens kunt u zelf bepalen wat de beste halotherapie aanpak voor u is om uw klachten onder controle te houden.