Alternatieve behandeling Taaislijmziekte

Taaislijmziekte

Taaislijmziekte – andere benamingen zijn cystische fibrose (CF), mucoviscidose of fibrosis cystica (FC) – is een recessief overerfbare ziekte, waarbij slijm dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden abnormaal taai is. De belangrijkste plaatsen waar het taaie slijm wordt gevormd zijn de longen, het maag-darmkanaal, de lever, de alvleesklier en de teelballen.

De belangrijkste symptomen van CF:

  • Langdurig hoesten en slijm opgeven;
  • Terugkerende luchtweginfecties;
  • Sterk naar zout smakend zweet;
  • Weinig eetlust (vooral bij luchtweginfecties);
  • Groeiachterstand;
  • Buikpijn;
  • Obstipatie;
  • Vettige ontlasting;
  • Verminderde vruchtbaarheid.

De symptomen van CF doen zich niet bij alle patiënten gelijktijdig en in dezelfde mate voor. (http://www.ncfs.nl/)

The diagnosis Cystic Fibrosis written on a clipboard

Taaislijmzikte is erfelijk

Ongeveer een half miljoen Nederlanders (één op de dertig) is drager van het CF-gen. Een drager ‘draagt’ de erfelijke eigenschappen van Cystic Fibrosis (CF) met zich mee.  Alle pasgeborenen in Nederland worden met de hielprik gescreend op Cystic Fibrosis. CF komt voor bij ongeveer 1 op de 5.000 pasgeborenen in Nederland en is daarmee één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Vroege opsporing van kinderen met CF brengt gezondheidswinst met zich mee.
Het verloop van CF is grillig en voor bijna iedereen anders. Bijna altijd ontstaan klachten in de longen en in de spijsverteringsorganen.

Luchtwegen
In de luchtwegen kan het taaie slijm niet goed worden afgevoerd en veroorzaakt het verstoppingen. Hierdoor ontstaan luchtweginfecties die het longweefsel aantasten.

Behandeling van Taaislijmziekte

Het is belangrijk luchtweginfecties te voorkomen en de longen schoon te houden. Mensen met CF krijgen hiervoor veel medicijnen en fysiotherapie om speciale ademhalingstechnieken aan te leren. Als er toch luchtweginfecties ontstaan, dan worden deze met antibiotica behandeld.
Verder verhogen regelmatige sport activiteiten, zoals hardlopen, fitnes/krachttraining en fietsen de conditie en houdt het de spieren op peil. Sporten bevordert ook eetlust. Energierijke en gezond voedsel is zeer belangrijk voor de mensen met CF.

Halotherapie – Alternatieve behandeling Taaislijmziekte

Halotherapie kan u helpen met het afvoeren van slijm. Hierrdoor wordt ademhaling makkelijker.  Zout heeft ook een bacteriedodende en ontstekingsremmende werking. Daardoor gaan alle organen van uw lichaam beter functioneren. Het is raadzaam ademhalingsoefeningen en halotherapie te combineren.