Alternatieve behandeling Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis (psoriasis vulgaris) is een chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping  (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte)

Periodes van vermindering van de symptomen worden vaak afgewisseld met periodes waarin de ziekte verergert. De aangedane huid van een psoriasispatiënt vernieuwt zich in 6 à 7 dagen; bij niet-patiënten is dit 26 à 27 dagen. De structuur van de zich vernieuwende huidlagen wijkt echter belangrijk af van normaal.

De naam psoriasis komt van het Griekse “psora”, dat jeuk of huiduitslag betekent. Mannen en vrouwen worden even vaak door deze aandoening getroffen, en 75% van de patiënten vertoont de eerste verschijnselen vóór het 40e levensjaar.

Psoriasis is niet besmettelijk. Ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening.

Soorten van psoriasis en symptomen

Van psoriasis bestaan verschillende vormen. Bij allen is de huid aangedaan.

Hoe de psoriasisplekken er exact uitzien en waar ze voorkomen, is afhankelijk van de soort. Maar over het algemeen gaat het om rode plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.

Onderaan noemen staan een paar van de meeste voorkomende vormen:

  • Psoriasis vulgaris: de meest voorkomende vorm van psoriasis, komt voor in 75%-80% van alle gevallen;
  • Psoriasis capitis: rode schilferende plekken op de hoofdhuid, vooral langs de haargrens en bij de oren;
  • Psoriasis inversa: deze variant bevindt zich vooral in de lichaamsplooien zoals oksels, liezen en de bilnaad. Door het broei-effect in zo’n plooi ontstaat bij deze psoriasis nooit de kenmerkende schilfering. Ook hebben de plekken een andere kleur, namelijk zalmroze;
  • Psoriasis guttata: deze vorm kenmerkt zich door kleine rode vlekjes met witte schilfertjes. De vlekjes hebben de grootte van een speldenknop tot maximaal een eurocent. Psoriasis gutta is voor velen de eerste kennismaking met deze huidziekte;
  • Psoriasis unguium: hierbij zijn de nagels aangedaan. Vaak zitten er putjes in de nagel en zijn er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien. Het lijkt een beetje op een kalknagel. Deze psoriasissoort gaat meestal samen met een andere soort.

Is psoriasis te genezen?

Psoriasis is (nog) niet te genezen. Wel kan de ziekte met behulp van medicijnen steeds beter behandeld worden. Er zijn verschillende soorten therapieën. Wat de meest geschikte behandeling is, is afhankelijk van de aard en de ernst van de psoriasis en in hoeverre de patiënt hinder ondervindt van de aandoening.

Behandeling van psoriasis met medicijnen

  • Zalfjes en cremes. De meeste psoriasis patiënten worden met een topicaal (plaatselijke) geneesmiddel behandeld. Er zijn enkele smeersels en zalven die een positief effect hebben, veelal corticosteroïden (bijvoorbeeld betamethasondipropionaat of clobetasolpropionaat). Ivm mogelijke bijwerkingen van zulke medicijnen is het raadzaam het gebruik te beperken en alleen in te zetten als het niet anders kan. Bovendien moeten zulke medicijnen vaak constant worden gebruikt, en na een tijd wordt uw lichaam immuun tegen de werkstof. Hierdoor werkt het medicijn minder goed;
  • Systemische middelen. Bij ernstige en invaliderende gevallen, vaak in combinatie met gewrichtslijden, worden soms zogenaamde ‘systemische’ behandelingen gegeven (tabletten), op basis van het methotrexaat of het ciclosporine geneesmiddel die het afweersysteem onderdrukken en ontstekingen remen. Deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben en worden slechts onder nauwgezette dokterscontrole gebruikt.

Naast medicijnen

Zoals bij alle chronische en wisselend aanwezige aandoeningen worden ook bij psoriasis alternatieve methodes toegepast:

  • Veel patiënten ondergaan een kuur aan de Dode Zee in Israël (Ein Bokek) of Jordanië. De invloed van het zoute water en het zonlicht geeft voor veel patiënten een vermindering van de symptomen;
  • In diverse kuuroorden in het noordelijke en centrale Midden-Oosten, voornamelijk in Turkije, Syrië, Irak en Iran kunnen psoriasispatiënten zich laten behandelen door twee soorten vissen (biopeeling), (Garra rufa en Cyprinion macrostomus), die de korstjes opeten.

Halotherapie – alternatieve behandeling psoriasis

Door halotherapie sessies te volgen kunt u uw psoriasis beter onder controle houden. Na al een aantal sessies heeft u minder last van plekjes. Ze worden minder gevoelig en minder zichtbaar.

Heel vaak schuurt door psoriasis gevormde eeltvorming open en ontstaat er een ontsteking die met veel pijn en ongemak gepaard gaat. Halotherapie heeft een sterk antibacterieele werking. Daardoor worden ontstekingen geremd en krijgt uw huid de kans om te herstellen.

Wij zien in ons praktijk veel verschillenden psoriasis gevallen. Het aantal sessies en de frequentie hiervan verschilt per geval. Er is raadzaam in ieder geval een kuur van minimaal 6-10 behandelingen te doen binnen een periode van 2-3 keer per week. Het is van belang om goed bij te houden hoe het werkt. Vervolgens kunt u zelf bepalen wat de beste halotherapie aanpak is om uw klachten onder controle te houden.