Alternatieve behandeling Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is tegenwoordig een van de meest voorkomende allergieën. Het is een soort van seizoensgebonden allergische rhinitis en is vaak erfelijk bepaald. Op het moment dat één van je ouders hooikoorts heeft, is de kans dat jij ook last van  hooikoorts krijgt 30 procent. Hebben beide ouders hooikoorts, dan is de kans dat je last van hooikoorts krijgt 50 procent.

Hooikoorts ontstaat omdat je slijmvlies in de loop der jaren steeds gevoeliger wordt. In Nederland heeft 30 procent last van allergische rhinitis. Dat zijn maar liefst 5 miljoen mensen!

De meest meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:

 • Loopneus;
 • Tranende, jeukende en/of branderige ogen;
 • Niesbuien;
 • Verstopte neus;
 • Vermoeidheid;
 • Concentratieproblemen;
 • Hoofdpijn;
 • Benauwdheid of gevoel dat er weinig zuurstof in de lucht zit.

De meerderheid van mensen met allergische rhinitis voelt zich vermoeid, geïrriteerd en lamlendig. Met slecht slapen als gevolg van een verstopte neus, kan allergische rhinitis een grote impact hebben op het dagelijks leven. Denk hierbij aan mindere prestaties op school, werk en/of activiteiten in je vrije tijd.
De meeste mensen die hooikoorts hebben reageren op het inademen van stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten. Ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Die kunnen van persoon tot persoon wisselen en zijn afhankelijk van waar je woont of werkt.
Weersomstandigheden zijn hier een goed voorbeeld van. Op het moment dat het warm, droog en winderig weer is, is de pollenconcentratie vaak erg hoog. Een ander voorbeeld is fijnstof. In gebieden waar veel verkeer is of waar gebouwd wordt, is veel fijnstof aanwezig. Allergische rhinitis patiënten kunnen daardoor meer klachten krijgen.
Roken is ook een veel voorkomend voorbeeld. Als je werkt of woont in een omgeving waar gerookt wordt, raken je slijmvliezen meer geprikkeld. Dit kan leiden tot extra klachten.

Tips bij hoorkoorts

 • Om het neusslijmvlies vochtig te houden, wordt aangeraden de luchtvochtigheid in huis tussen de 40-60 procent te houden;
 • Op dagen dat het buiten warm en winderig is kan je de ramen en deuren beter dicht houden;
 • Om je ogen tegen stuifmeel te beschermen, kan je buiten het best een zonnebril dragen;
 • Laat wasgoed liever niet buiten drogen. Deze vangen makkelijk het stuifmeel op;
 • De allergeenconcentratie is aan de zee of hoog in de bergen lager dan op bijvoorbeeld het platteland of in een stad. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je vakantiebestemming;
 • Als je wilt gaan sporten of wandelen, kan je dit het best vroeg in de ochtend doen of nadat het heeft geregend. Dan is de pollenconcentratie in de lucht het laagst.
Sensitive blond woman sneezing, because of immune system with allergy.

Behandeling van hooikoorts met medicijnen

Voorbeelden van de meest gebruikelijke medicijnen zijn: antihistaminicum en corticosteroïden.
Van de twee genoemde middelen hebben antihistaminicum medicijnen hebben minder bijwerkingen en gevolgen voor uw lichaam dan corticosteroïden. Helaas is de werking van deze medicijnen is minder efficiënt en veel korter dan van corticosteroïden. Antihistaminicum blokkeert de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen.
Corticosteroïden zijn een synthetische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. De bijnierschorshormonen worden geproduceerd door de buitenste zone (de cortex) van de bijnieren. Corticosteroïden onderdrukken diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties. Corticosteroïden kunnen op verschillende manieren worden toegediend:oraal, via de huid, via een aerosol, via een infuus, als oogdruppels of per injectie.

Bijwerkingen van corticosteroïden op langere termijn zijn:

 • Osteoporose – afname van bot-massa en verstoring van de bot-matrix. Dit leidt tot een verhoogd risico op botbreuken van met name de wervelkolom, heup, pols, bovenarm en bekken;
 • Huidverdunning (atrofie) en onderhuidse bloedingen;
 • Huidstriae;
 • Typische herverdeling van het vetweefsel (nek, gelaat);
 • Spieratrofie(dit is nadelig bij COPD) –  een afname van weefsel- of orgaanmassa;
 • Cataract – vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig;
 • Slechte wondheling;
 • Hoge bloeddruk (hypertensie);
 • Diabetes;
 • Bijnierschorsinsufficiëntie*.

*Bijnierschorsinsufficiëntie is een aandoening waarbij de bijnieren geen of onvoldoende hoeveelheden van UW EIGEN corticosteroïden hormonen produceren.
Om die laatste reden mag het gebruik van dat soort medicijnen nooit plots gestopt worden, maar moet volgens een afbouwschema worden afgebouwd. Er is sprake van ‘verslavings en afkick’ processen van het medicijn.

In verband met mogelijke bijwerkingen van zulke medicijnen is het raadzaam het gebruik te beperken en alleen in te zetten als het niet anders kan.

Halotherapie – alternatieve behandeling voor  hooikoorts

Door halotherapie sessies te volgen kunt u hooikoorts klachten en allergische rhinitis flink verminderen. Tijdens de sessies bevindt u zich in een compleet pollen- en fijnstofvrije omgeving. Binnen de zoutkamer is de vochtigheid optimaal (rond 40-50%), en de temperatuur schommelt rond de 22 graden. Er is een zeer aangenaam en zacht licht, en de lucht is schoon, geventileerd en geurloos. Door de speciale halogenerator wordt de lucht verrijkt met microdeeltje deeltjes van farmacologische zout. Sensoren controleren voortdurend de zout concentratie in de lucht en sturen de halogenerator aan.

Zout dood bacteriën en zorgt dat slijm wordt verwijderd. Uw longen, neus, keel en ogen komen door het optimale microklimaat en de verlichting helemaal tot rust. U kunt helemaal ontspannen en wordt weer ‘opgeladen’.

Het is raadzaam twee keer per jaar een serie van 10-20 behandelingen te volgen. Meestal doet men dit in het voorjaar en najaar (bloei periode en als het koud en vochtig wordt). Als u tussen zulke series merkt dat het weer minder gaat dan het is een goed idee om een paar extra sessies tussendoor te volgen.